Cele mai Periclitate 7 monumente și situri de patrimoniu din Europa în 2022

PR-7ME-2022-List-RO COMUNICAT

Cu mari emoții vă anunțăm că Baia Neptun a fost selectată printre cele mai periclitate 7 situri din Europa în 2022. #7MostEndagered Vă mulțumim tuturor pentru implicare, încurajări, pentru ajutor și entuziasm, fiindcă acest proiect este un proiect al societății civile pentru societatea civilă!

Lista celor mai periclitate 7 monumente și situri de patrimoniu din Europa pentru 2022 tocmai a fost anunțată în comun de Europa Nostra – Vocea Europeană a Societății Civile dedicată patrimoniului cultural și natural – și Institutul Băncii Europene de Investiții European Investment Bank

Cele mai Periclitate 7 monumente și situri de patrimoniu din Europa în 2022 sunt:
👉🏻Băile Neptun, Băile Herculane, ROMANIA
👉🏻Podul Zogu, ALBANIA
👉🏻Mănăstirea Récollets, Nivelles, BELGIA
👉🏻Orașul Grădină La Butte Rouge, lângă Paris, FRANȚA
👉🏻Centrul istoric Stolberg, GERMANIA
👉🏻Palatul Orléans-Borbón, lângă Cádiz, SPANIA
👉🏻Fortăreața Crèvecoeur, Den Bosch, OLANDA

❤️ Anunțul celor mai periclitate 7 situri în 2022 a fost făcut în cadrul unui eveniment online găzduit de reprezentanți la nivel înalt ai Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Investiții, cu participarea Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și Tineret. Nominalizatorii și reprezentanții celor 7 situri selectate au contribuit la evenimentul online, care a atras oameni din toată Europa și nu numai.

🏛 În cadrul evenimentului online, Președintele Executiv al Europa Nostra, Prof. Dr. Hermann Parzinger, a declarat: „Lista celor mai periclitate 7 situri în 2022 acoperă o varietate de situri de patrimoniu – de la un oraș grădină exemplar din secolul al XX-lea până la centrul istoric al unui oraș medieval, grav avariat de inundații, și la o clădire abandonată, dar emblematică, care face parte dintr-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare de pe continentul nostru. Aceste situri sunt amenințate de neglijență, demolări planificate, dezvoltare necorespunzătoare, impactul devastator al dezastrelor naturale sau lipsa finanțării. Prin publicarea acestei liste, dorim să transmitem un mesaj puternic de solidaritate și sprijin comunităților locale și activiștilor pentru patrimoniu care sunt mobilizați pentru a salva aceste situri pe cale de dispariție. Moștenirea culturală a Europei trebuie păstrată nu numai ca o mărturie a trecutului, memoriei și identității noastre comune, ci și ca un catalizator al dezvoltării durabile, al coeziunii sociale și al coexistenței pașnice atât de necesare.”

💌 Vorbind la evenimentul online, Henry von Blumenthal, decan adjunct al Institutului Băncii Europene de Investiții, a adăugat: „Moștenirea culturală este mult mai mult decât „pietre și oase” din trecut. Este o resursă cheie pentru identitatea europeană, atractivitatea și creșterea economică. Puterea sa pozitivă și coerentă leagă cetățenii și comunitățile Europei. Din toate aceste motive, Institutul BEI este din nou mândru că sprijină Programul 7 Cele Mai Periclitate împreună cu Europa Nostra, cea mai importantă organizație europeană de patrimoniu cultural”.

👉🏻 Cu această ocazie, secretarul general al Europa Nostra, Sneška Quaedvlieg-Mihailović, a atras atenția în mod deosebit asupra declarației Europa Nostra este solidară cu Ucraina, emisă în 25 februarie, iar către campanie de crowdfunding pentru sprijinirea apărătorilor moștenirii pe cale de dispariție a Ucrainei lansată în comun de Europa Nostra și Global Heritage Fund la 18 martie. „După cum a afirmat consiliul nostru în cadrul reuniunii sale din 10 martie, moștenirea bogată și diversă din Ucraina este Moștenirea cea mai periclitată din întreaga Europă. Prin urmare, trebuie să fim solidari cu apărătorii patrimoniului din Ucraina. Facem apel la fiecare organizație și individ de pe tot globul, căruia îi pasă de cultură, moștenire și istorie, să contribuie la inițiativa noastră de crowdfunding. Împreună putem face diferența”, a spus Sneška Quaedvlieg-Mihailović. Toate donațiile vor oferi sprijin de urgență acestor curajoși gardieni ai istoriei și umanității noastre comune. Toate contribuțiile, oricât de mari sau mici, sunt binevenite și importante și pot fi făcute cu ușurință prin intermediul website-ului Europa Nostra (în Euro) sau Site-ul Fondului Patrimoniului Global (în USD, GBP sau monede crypto).

🆘 Cele mai Periclitate 7 situri de Patrimoniu în 2022 au fost selectate de Consiliul Europa Nostra dintre cele 12 situri din lista scurtă de către panelul de experți internaționali. Selecția a fost făcută pe baza semnificației patrimoniale și a valorii culturale remarcabile a fiecărui sit, precum și pe baza pericolului grav cu care se confruntă. Nivelul de angajament al comunităților locale și angajamentul părților interesate publice și private de a salva aceste situri au fost considerate valori adăugate cruciale. Un alt criteriu de selecție a fost potențialul acestor situri de a acționa ca un catalizator pentru dezvoltarea socio-economică durabilă, precum și un instrument de promovare a păcii și dialogului în localitățile lor și regiunile mai extinse.

Programul 7 Cele Mai Periclitate este condus de Europa Nostra în parteneriat cu Institutul Băncii Europene de Investiții. De asemenea, are sprijinul programului Creative Europe al Uniunii Europene. Lansat în 2013, acest program face parte dintr-o campanie a societății civile pentru a salva moștenirea pe cale de dispariție a Europei. Crește gradul de conștientizare, pregătește evaluări independente și propune recomandări de acțiune. Acesta oferă, de asemenea, un grant de 10.000 EUR pentru fiecare site listat pentru a ajuta la implementarea unei activități convenite care va contribui la salvarea sitului periclitat. În cele mai multe cazuri, listarea unui sit pe cale de dispariție servește precum catalizator și stimulent pentru mobilizarea sprijinului public sau privat necesar, inclusiv finanțare.

Vă mulțumim enorm tuturor pentru donații, ajutor, încurajări, mulțumim tuturor sponsorilor și partenerilor care sunt alături de noi, mulțumim Primăria Băile Herculane pentru sprijinul acordat și implicarea în acest proces de reactivare a Băilor Neptun, cât și tuturor instituțiilor ce lucrează ca patrimoniul să renască!