HerculaneProject anunță câștigarea unei finanțări europene în consorțiu cu 2 organizații non-profit din Slovenia și Slovacia

Băile Neptun, monument istoric de interes național înscris în programul 7 Cele Mai Periclitate Situri de Patrimoniu din Europa în 2022, devine punct de învățare pentru tinerii profesioniști

Băile Herculane, 7 iulie. HerculaneProject anunță finanțare de la Uniunea Europeană pentru studii ample pentru Băile Neptun prin proiectul „Băi, biserici gotice și case de mineri: revitalizarea de către tineri a patrimoniului cultural construit” care reunește trei organizații neguvernamentale și non-profit din Europa de Est – Slovenia, România și Slovacia.

Proiectul este organizat în jurul a trei clădiri emblematice de patrimoniu: O casă a Minerilor din secolul al XIX-lea din Idrija (Slovenia), Băile Neptun din secolul al XIX-lea din Băile Herculane (România) și biserica Sf. Ladislau din secolul al XIII-lea din Kameňany (Slovacia). Toate cele trei clădiri au fost recunoscute la nivel internațional pentru valorile lor de patrimoniu European (sit încadrat în Mondial UNESCO, sit inclus in Lista 7 Cele mai Periclitate Situri de patrimoniu cultural din Europa Nostra în 2022 și sit ce a primit Marca Patrimoniului European), dar care se confruntă cu un viitor incert datorită incapacității sectorului patrimoniului cultural de a conduce revitalizarea lor.

188.000 de euro, dintre care 40.000 euro au fost accesați de către Asociația Locus, vor fi folosiți pentru trei studii de caz și cercetări pe fiecare sit în parte și organizarea a trei școli de vară pentru tineri profesioniști. Proiectul se concentrează nu numai asupra siturilor de patrimoniu cu valoare europeană, ci și asupra modului în care tinerii pot avea un impact asupra revitalizării și conservării patrimoniului cultural, împărtășind trei povești și trei abordări diferite.

Suntem bucuroși să ne putem continua munca pe două niveluri diferite – unul care se concentrează direct pe șantier, pe Băile Neptun, prin extinderea studiilor noastre asupra fațadei și ornamentelor care
sunt de mare valoare și, de asemenea, continuând să creăm o platformă unde tinerii profesioniști în domeniu și studenții pot învăța despre diferite tehnici de conservare ale acestor ornamente. Vom scana 3D fațada Băilor Neptun, vom inventaria toate ornamentele și vom elabora un memoriu pe care îl vom preda Primăriei Băile Herculane. De această dată, efortul nostru depășește granițele țării noastre prin cooperarea cu alte două ONG-uri de la care avem multe de învățat și sperăm ca experiența lor în acest domeniu să fie transmisă tinerilor care vor participa la activitățile pe care le organizăm”, a declarat Oana Chirilă, președintele Asociației Locus.

Băi, biserici gotice și case de mineri: revitalizarea de către tineri a patrimoniului cultural construit”, prescurtat „Proiectul RE:” este un proiect multianual care se desfășoară timp de doi ani până la sfârșitul anului 2024. Școlile de vară vor avea loc în 2024, programul fiind anunțat în parte de fiecare organizație, 2023 fiind un an dedicat studiilor și cercetării pe fiecare sit.

Școala de vară organizată de Asociația Locus este deschisă pentru 30 de participanți și se va desfășura în vara anului 2024 la Herculane pe parcursul a trei zile ca parte din programul mai larg al organizației – Baia de Arhitectură. Workshop-ul va fi axat pe tehnicile de construcție tradiționale și moderne pentru ornamente, digitizarea și interpretarea 3D, sensibilizarea cu privire la importanța conservării monumentelor istorice și tehnicile de strângere de fonduri folosind conștientizarea crescută prin intermediul platformelor de social media.

* * *

Asociația Locus este o organizație neguvernamentală care își propune să salveze și să promoveze patrimoniul cultural, arhitectural, urban și natural al României. Proiectul principal al organizației este HerculaneProject, o platformă de reactivare a Băilor Herculane, România. Asociația Locus este membră a organizației europene „EUROPA NOSTRA”.

ID20 Institute for Heritage Innovations [ID20] este o organizație neguvernamentală și non-profit cu o bază regională, orientată spre exterior, în vestul Sloveniei. Cu sediul în Idrija, orașul minier cu cea de-a doua fostă mină de mercur ca mărime din lume și un sit al inclus în Patrimoniului Mondial UNESCO, misiunea ID20 este de a dezvolta și proteja moștenirea culturală a Europei, în special cea din zonele rurale și periferice.

Asociația Gotická Cesta este o organizație neguvernamentală și non-profit care își desfășoară activitatea în regiunea Gemer-Malohont din sudul Slovaciei. Acesta oferă sprijin proprietarilor de situri de patrimoniu sacru, atât în domeniul conservării, cât și al promovării monumentelor. În 2022, un set de fresce interioare medievale din douăsprezece biserici din regiune a primit Marca Patrimoniului European pentru promovarea valorilor Uniunii Europene și a istoriei sale pline de culoare.

Contact presă: Oana Chirilă, +40 728 123 208 / contact@herculaneproject.ro
Pentru mai multe informații: https://www.re-heritage.eu/ro