De ce?
Platforma HerculaneProject, principalul proiect al Asociației Locus, se dezvoltă în jurul a două componente, reactivarea culturală a centrului istoric prin proiecte culturale și sociale, și reactivarea Băilor Neptun, cea mai emblematică clădire de patrimoniu balnear din România. Problema abordată de proiect este starea de degradare a patrimoniului cultural românesc, în special, degradarea celei mai vechi stațiuni balneare din Europa, Băile Herculane.
Băile Herculane pot fi privite ca un loc idilic, dominat de urmele istoriei care l-au consacrat și care se prezintă ca un muzeu în aer liber datorită bogatului patrimoniu arhitectural. Acesta este un pilon important al identității sitului, iar Băile Neptun este exponentul acestuia. Băile Herculane are un potențial imens de reactivare urbană și turistică, beneficiind de trei elemente propice unei dezvoltări sustenabile și durabile: patrimoniu natural, patrimoniu cultural și resursele balneare.
Deși se află într-o stare latentă de degradare, din această degradare se pot extrage elemente care să dea formă unui nou început: potențialul cultural și arhitectural, importanța obiectelor la nivel european, brandul Herculane. Punerea în valoare a obiectelor de patrimoniu și reactivarea lor în favoarea comunității pornește cu conștientizarea importanței lor, dar și prin crearea unui dialog tripartit – societatea civilă, administrație și mediu privat. Acest mod de guvernanță participativă este îndemnat și în Strategia Europeană pentru Secolul 21 privind patrimoniul cultural european, care spune că fără această abordare integrată, rezultatele proiectelor de conservare și valorificare a patrimoniului nu vor avea un impact semnificativ.