Baia de Arhitectură Ediția III a propus să își aducă contribuția în cadrul proiectului de punere în siguranță a Băilor Neptun, prin protejarea și punerea în siguranță a fațadei principale, prin proiectarea și realizarea unei schele din lemn, amplasată în zona a trei volume de fațadă, unde nevoia de protecție atât a monumentului, cât și a potențialilor trecători este absolut necesară. Alegerea materialului are la bază În cadrul proiectului tehnic de punere în siguranță elaborat în anul 2017, în baza căruia Asociația a primit avizul Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin și Autorizația de Construire cu nr.3/13.02.2019, sunt prevăzute lucrări reversibile și temporare, care au ca scop înlăturarea etichetei de pericol public pe care monumentul o are în momentul acesta. Etapa I a șantierului a început în luna noiembrie 2019, iar lucrările propuse spre executare au fost finalizate cu succes de către o firmă specializată în domeniu și sub atenta supraveghere a dirigintelui de șantier din partea Institutului Național al Patrimoniului.
Deoarece elemente din fațada de cărămidă aparentă continuă să cadă în stradă, în special în sezonul ploios, iar acest fapt reprezintă un pericol pentru trecători și pentru numărul mare de turiști prezenți în stațiune, propunem această intervenție, care să aibe un dublu rol:
De protecție;
Obiect sculptural, unde pot fi dispuse materiale informative despre monument, platforma HerculaneProject, cât și materiale informative despre partenerii și sponsorii proiectului de punere în siguranță.
Școala a fost organizată în două etape și anume
Concursul de arhitectură dedicat studenților arhitecți
Perioada de execuție – 10 zile în Băile Herculane
Câștigătorii concursului de arhitectură ediției III au fost Diana Sava și Mihai Șom, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București.
Coordonatorul atelierului de meșteșug a fost Christian Rummel.
Baia de Arhitectură Ediția III a fost cofinanțată de către Ordinul Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură și Fundația Prințului. Partenerii proiectului au fost Rothoblaas România, OAR Filiala Timiș, Primăria Băile Herculane.